Voorts is aangekondigd dat het Wetsus-team is uitgeroepen tot de winnaar in de tweede etappe van de wedstrijd, wat gelijkstaat met een cashprijs van $50.000. Het team won eerder al de eerste prijs in de eerste etappe van de wedstrijd.

“Deze 10 teams vertegenwoordigen onze beste hoop om een oplossing te vinden voor de algencrisis die de drinkwatervoorraden bedreigt, de vissen en de fauna doodt en duizenden waterwegen over de hele wereld verstikt,” zei Eric Eikenberg, algemeen directeur van de Everglades Foundation die de wedstrijd sponsort.

De Barley Prize is een meerjarige internationale stimuleringsprijs van $10 miljoen voor het team dat een veilige en kosteneffectieve technologie ontwikkelt om fosfor uit het water te verwijderen. Fosfor, dat deel uitmaakt van stedelijke en landbouwafvloeiing en dat op grote schaal wordt gebruikt in chemische meststoffen, is één van de belangrijkste oorzaken van de algen.

“Vandaag zou het $3 triljoen kosten om de huidige fosforstroom met amper 10 percent te verlagen,” zei Eikenberg. “Wetenschappers menen dat de accumulatie van fosfor in het systeem zo groot is dat het decennialang – of zelfs eeuwenlang – een ernstige verontreiniger zou blijven zijn, zelfs als we het gebruik ervan volledig verbieden.”

Het Wetsus-team werkt vanuit de Water Campus Leeuwarden, het Nederlandse centrum voor watertechnologie waar 100 bedrijven en 20 universiteiten samen een inspanning leveren om baanbrekende watertechnologieën te ontwikkelen. Het team brengt wetenschappers en ondernemers van verschillende vakgebieden samen en omvat zelfs leden uit Indië en Nigeria.

Gezien de natuurlijke aantrekkingskracht tussen fosfaat en ijzeroxide maakt de Wetsus-methodologie gebruik van een geoxideerd op ijzer gebaseerd absorbens om de opgeloste fosfor te verwijderen, terwijl de grotere deeltjes door een organisch molecuul worden verwijderd. Het residu is recupereerbaar en kan als organische meststof worden gebruikt.

Eikenberg zei dat de top mededingers dankzij de samenwerking met het Ministerie van Milieu en Klimaatverandering van Ontario hun technologieën zullen uittesten in koude weersomstandigheden in de stad Bradford West Gwillimbury, ten noorden van Toronto.

De presenterende sponsor van de Barley Prize is Scott’s Miracle-Gro Foundation. Scott’s is een industrieleider in het aanpakken van voedingsstoffenverontreiniging door fosfor, verklaarde Eikenberg. In 2011 werd de onderneming de grootste meststoffenproducent ter wereld die fosfor uit zijn meststoffen verwijderde.

BRON George Barley Water Prize

Gerelateerde links

http://www.barleyprize.com

Powered by WPeMatico